Huis herfstklaar maken: 10 herfstonderhoud tips

Huis herfstklaar maken: 10 herfstonderhoud tips
Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten

De herfst is in aantocht: dit betekent dat we ons op gaan maken voor meer regen, meer wind en blad dat van de bomen valt. Is jouw woning al klaar voor het najaar of kan jouw huis nog wel wat herfstonderhoud gebruiken? Aan de hand van onze checklist van 10 tips kan je jouw woning herfstklaar maken voor een seizoen met veel regenval, windstoten en misschien zelfs al wat sneeuw. Zo kan je eenvoudig je huis herfstklaar maken!

Hoe kun je je huis herfstklaar maken?

huis herfstklaar maken
1. Controleer je dak op beschadigingen
2. Maak je dakgoten bladvrij
3. Laat je windveren schoonmaken
4. Controleer je buitenschilderwerk
5. Maak je kozijnen herfstklaar
6. Inspecteer je hang- en sluitwerk
7. Controleer je kachel
8. Laat je CV-ketel onderhouden
9. Controleer je vloerverwarming
10. Maak je tuin herfstklaar

1. Controleer je dak op beschadigingen

Start het herfstonderhoud bovenaan je woning: op het dak. Voorkomen is zeker beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je dak in goede staat is voor de herfst begint. Heb je een schuin dak of plat dak op je woning? Ontdek hoe je verschillende dakbedekking het beste kunt controleren voordat de herfst los barst.

Schuine daken controleren

Controleer bij een schuin dak of alle dakpannen nog op de goede plek liggen. Mis je enkele dakpannen of zijn ze verschoven, zorg er dan voor dat alles weer goed komt te liggen. Bij scheve of missende dakpannen kunnen er namelijk eenvoudig lekkages ontstaan. Hier kan je in huis last van krijgen, maar ook buitenshuis kan waterschade houtrot veroorzaken. Je kan zelf het dak op gaan om de dakpannen te controleren, maar wij raden aan om het onderhoud door een ervaren dakdekker te laten doen.

Platte daken controleren

Op platte daken wordt er vaak bitumen dakbedekking of EPDM dakbedekking gebruikt. Het nadeel van een plat dak is dat bladeren en ander vuil gemakkelijk blijven liggen. Door een ophoping van blad en vuil blijft regenwater op het dak staan, wat tot lekkages kan leiden. Veeg daarom voor de herfst begint je platte dak schoon en verwijder planten of onkruid. Is het dak weer schoon? Controleer dan op beschadigingen. Heb je een beschadiging ontdekt, laat deze dan repareren door een ervaren dakdekker.

Is er onlangs nog een schilder of glazenwasser op je dak geweest? Deze vakmannen weten wat ze doen, maar kunnen toch ongemerkt dakpannen verschuiven of beschadigen.
dakgoot herfstklaar maken

2. Maak je dakgoten bladvrij

Je dak is nu bladvrij, maar de dakgoten kunnen nog wel vol liggen met bladeren. Controleer of regenwater nog goed door loopt. Is dit niet het geval? Haal dan de bladeren en eventueel vuil uit de goten. Zorg voor schone dakgoten. Dakgoten vol met bladeren stromen over en zorgen voor lekkage. Veeg je dakgoten schoon bij de start van de herfst. Bevinden jouw dakgoten zich onder veel bomen? Dan kan het verstandig zijn om aan het einde van de herfst nogmaals de goten te controleren.

Zijn jouw dakgoten beschadigd of erg verouderd?
Dakgoten vervangen
Dakgootbescherming
Bladvangers en bolroosters zijn hulpmiddelen om bladeren uit jouw regenpijp en goot te houden.
maak je huis herfstklaar

3. Laat je windveren schoonmaken

De windveren zijn de volgende taak op de checklist. Met een vochtige doek kan je veel windveren eenvoudig schoonmaken. Bij houten windveren is het echter belangrijk om te controleren op houtrot. Prik met een schroevendraaier voorzichtig in het hout. Prik je makkelijk door het hout heen, dan is het hout waarschijnlijk aan het rotten en aan vervanging toe.

Zijn je windveren toe aan vervanging?
Windveren vervangen

4. Controleer je buitenschilderwerk

Schilderwerk slijt in de zomer en de winter het meest. Controleer daarom na de zomer (in september) en na de winter (in maart) de kwaliteit van je schilderwerk buiten.

Haal een doekje langs het schilderwerk. Blijft er verf achter op het doekje of zie je beschadigingen? Dan is het tijd om je schilderwerk te laten herstellen door een ervaren vakman om verdere schade te voorkomen. Een vakkundige schilder behandelt het hout zoals het hoort en zorgt dat het schilderwerk goed beschermd is tegen de weersinvloeden.

5. Maak je kozijnen herfstklaar

De kozijnen zijn ook een belangrijk onderdeel van je woning om te controleren voor de herfst start. Heb je houten kozijnen? Dan adviseren wij om de kozijnen aan het einde van de zomer te controleren op houtrot en beschadigingen. Is een kozijn beschadigd of verrot? Laat dan direct het kozijn vervangen voordat je het hout laat schilderen.

Tip: Door de kozijnen schoon te houden, gaan je kozijnen veel langer mee.

Liever onderhoudsarme kozijnen?
Kunststof kozijnen
herfstklare woning

6. Inspecteer je hang- en sluitwerk

Niets is irritanter dan gepiep of gekraak van kozijnen. Dit is gemakkelijk te verhelpen met een beetje WD-40. Let op: gebruik geen olie om de scharnieren te smeren. Dit trekt namelijk vuil aan en hier gaat het raam niet soepeler door lopen. Vervang tenslotte scharnieren die aan het roesten zijn.

WD-40 is o.a. te koop bij de volgende winkels:

7. Controleer je kachel

Tijdens de herfst wordt het een stuk kouder en is een pelletkachel of open haard vaak onmisbaar. Wanneer je de kachel gebruikt, dan worden de rookgassen afgevoerd via rookkanalen in je huis. Na verloop van tijd blijven hier roet- en stofdelen achter, waardoor de kans op een schoorsteenbrand groter wordt. De herfst is dan een perfect moment om je schoorsteen en rookgasafvoer schoon te laten maken. Hierdoor voorkom je gevaarlijk situaties in je woning.

8. Laat je CV-ketel onderhouden

Doordat het nog geen hartje winter is, is de herfst hét moment voor cv-ketel onderhoud door een erkende cv-ketel specialist. Dit zorgt ervoor dat de verwarming het langer blijft doen en zorgt voor een optimale werking. Een slecht onderhouden cv-ketel of verwarming verbruikt meer energie en vergroot de kans op koolmonoxide (CO).

Tip! Je kunt ook alvast zelf je verwarming ontluchten en je verwarming bijvullen.

Laat je cv-ketel jaarlijks onderhouden door een erkend cv-ketel specialist. Hierdoor weet je zeker dat je cv-ketel het blijft doen.

9. Controleer je vloerverwarming

In de herfst wordt het steeds kouder en dan is het fijn als je vloerverwarming goed blijft werken. Controleer daarom of je vloerverwarming nog goed werkt door je vloerverwarming aan te zetten en je vloer nat te maken. Op plekken waar de vloer nat blijft werkt de vloerverwarming waarschijnlijk niet.

Laat je vloerverwarming controleren door een ervaren vloerverwarming specialist. Dan weet je zeker dat je vloerverwarming straks werkt.

10. Maak je tuin herfstklaar

We eindigen het onderhoudsplan voor de herfst met onderhoud van de tuin in de herfst.

  1. Controleer de bestrating op verhogingen en verzakkingen. Verhogingen ontstaan door wortels van struiken of bomen. Een verzakking geeft aan dat het regenwater niet weg kan lopen, wat kan komen door een lekkage in de riolering of waterleidingen. Heb je een verzakking in de bestrating? Laat dit dan oplossen voor de herfst en zijn regenval begint.
  2. Controleer schuttingen op houtaantasting en houtrot, met name in de palen. Je wilt namelijk dat de schutting overeind blijft staan bij harde windstoten.

Hulp bij je huis herfstklaar maken?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij herfstklaar maken van je woning? Bij Slimster zijn vele ervaren vakmannen aangesloten die je graag helpen bij het repareren of renoveren van je woning. Vraag gratis offertes aan en kom in contact met maximaal 5 vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de bedrijven en vind het bedrijf met de beste deal!